Vergunning dakkapel Utrecht nodig

Dakkapel vergunning nodig in Utrecht?

utrecht kaart voor vergunningenIn Utrecht heeft u wanneer u een dakkapel aan de voorkant van uw woning wilt plaatsen altijd een Utrecht dakkapel vergunning nodig. Voor een dakkapel aan de zijkant of aan de achterkant van uw woning heeft u in de meeste gevallen geen vergunning nodig. 

Het is mogelijk dat u vergunningsvrij een dakkapel kunt bouwen op uw woning. Er is wel een voorwaarden voor het vergunningsvrij bouwen van een dakkapel en dat is dat er aan de juiste afmetingen moet worden gehouden. Wanneer dat niet wordt gedaan kan de gemeente de bouw stopzetten of zelfs iets van de bouw laten aanpassen.


Waar is een omgevingsvergunning Utrecht voor nodig?

dakkapel schuindak 3 meterWanneer u een dakkapel wilt plaatsen op uw woning en deze niet aan de eisen van vergunningsvrij plaatsen voldoet, heeft u daar een Utrecht omgevingsvergunning voor nodig. Als u een omgevingsvergunning heeft gekregen van de gemeente dan heeft u de officiële toestemming gekregen van de gemeente waarin u woont om de bouwactiviteit  te realiseren. 

Een omgevingsvergunning voor Utrecht heeft u nodig omdat een dakkapel aan de voorkant van uw woning het straatbeeld kan veranderen. Ook kan de bouwactiviteit een mogelijke hinder veroorzaken voor de omgeving en voor het milieu.


Heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Als u een dakkapel wilt plaatsen op uw woning alleen niet weet of u daar een omgevingsvergunning Utrecht voor nodig heeft, kunt u daar heel makkelijk achter komen. Via het omgevingsloket kunt u precies kijken of u een vergunning dakkapel Utrecht nodig heeft voor het plaatsen.


Omgevingsvergunning voor Utrecht aanvragen

dakkapel platdak 3 meterWanneer uit de vergunningcheck is gebleken dat u een vergunning nodig heeft, kunt u deze gemakkelijk aanvragen via het omgevingsloket. De aanvraag van een omgevingsvergunning kunt u op twee manieren doen. 

  • online methode: u kunt online de aanvraag maken en deze vervolgens online verzenden naar uw gemeente.
  • papieren methode: u kunt online de aanvraag maken en deze uitprinten, vervolgens verzendt u deze per post naar uw gemeente.

De afhandeltijd voor een dakkapelvergunning

De afhandeltijd van een vergunningsaanvraag kan op twee manieren, normaal en uitgebreid.

  • De normale manier heeft een afhandeltermijn van 8 weken en kan 1 keer worden verlengd met 6 weken.
  • De uitgebreide manier heeft een afhandeltermijn van 6 maanden en kan 1 keer worden verlengd met 6 weken. De uitgebreide manier geldt alleen in bijzondere gevallen bijvoorbeeld bij afwijking van een bestemmingsplan.

Legesverordening 

De kosten die u maakt voor het aanvragen van een omgevingsvergunning bedragen 2,26% van de totale bouwkosten met een minimum bedrag van €148,10.