Nijmegen - dakkapel omgevings vergunning

Dakkapel vergunning nodig in Nijmegen?

stad nijmegen kaartVoor het plaatsen van een dakkapel op uw woning hoeft u in Nijmegen niet altijd een vergunning dakkapel Nijmegen nodig. Er zijn door de gemeente regels gemaakt wanneer er wel een Nijmegen dakkapel vergunning nodig is en wanneer niet. Bij het plaatsen van een dakkapel aan de voorkant of zijkant van een woning is dit bijna altijd nodig. Bij een dakkapel aan de achterkant van een woning is dit in de meeste gevallen niet nodig.

De regels die de gemeente heeft gemaakt zijn er om te voorkomen dat mensen zomaar dingen gaan veranderen aan hun woning zonder de gemeente daarover in te ligten. De reden dat u bij een dakkapel aan de voorkant of zijkant bijna altijd een vergunning nodig heeft en aan de achterkant niet is, bij een dakkapel aan de voorkant en zijkant wordt het straatbeeld veranderd en deze plaatsing kan voor overlast of een verkeershinder zorgen.

Bij een plaatsing aan de achterkant van uw woning is dat in de meeste gevallen niet het geval. Wel moet een dakkapel aan de achterkant aan de maximale afmeting voldoen om hem vergunningsvrij te mogen plaatsen.

 

Heb ik een vergunning nodig?

dakkapel 6 meter met schuindakOm erachter te komen of het nodig is om een omgevingsvergunning voor Nijmegen in bezit te hebben bij het plaatsen kunt u de vergunningcheck doen van het omgevingsloket. Hier kunt u er achter komen of u een Nijmegen omgevingsvergunning nodig heeft.

Als uit de vergunningcheck is gebleken dat het nodig is om een omgevingsvergunning Nijmegen in bezit te hebben voor de plaatsing moet u deze aanvragen. Het aanvragen gaat net als de vergunningcheck via de site van het omgevingsloket. Het aanvragen van een vergunning kan op twee manieren.

  • Online manier, u doet alles via het omgevingsloket en stuurt hem online door naar de gemeente.
  • Offline manier, u vult online het formulier maar verstuurt hem zelf op papier via de post naar de gemeente.
 

Hoelang duurt het afhandeltermijn?

dakkapel wit met blauw op een oranjedakAls de vergunning is aangevraagd bij de gemeente is het alleen nog wachten op de reactie. Het afhandelproces kan op twee manieren verlopen. het kan via de reguliere procedure of via de uitgebreide procedure.

  • De reguliere procedure duurt 8 weken 
  • De uitgebreide procedure duurt 26 weken

Beide procedures kunnen eenmalig met 6 weken worden verlengd.

 

De leges

Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning voor Nijmegen moet er ook leges worden betaald. Leges zijn de kosten die worden gemaakt bij de aanvraag. Het te betalen bedrag bij een aanvraag van een Nijmegen omgevingsvergunning bedraagt €78,05. (2020 kosten)