Groningen een dakkapel vergunning nodig?

kaart groningen werkgebied dakkapellenDakkapel vergunning nodig in Groningen? Het antwoord lees je hier!

Voor een dakkapel laten plaatsen is vaak een Groningen dakkapel vergunning nodig. Dit heeft te maken dat het niet is toegestaan om zomaar zelf te bepalen om iets aan uw woning te verbouwen. Een vergunning dakkapel Groningen is immers niet altijd nodig.

Bij het plaatsen van een dakkapel of een dakraam aan de achterkant van uw woning is dit vaak niet nodig. Alleen moet het dakkapel of dakraam dan wel aan de juiste afmetingen voldoen. Bij het plaatsen aan de voorkant of zijkant van uw woning zijn de regels wel anders. Daar is bijna altijd een Groningen omgevingsvergunning nodig.

Dit heeft te maken met de mogelijke overlast voor mensen in de omgeving en het milieu. Ook heeft het invloed op het straatbeeld.

Voor het laten plaatsen van een verhoogde nok is wel altijd een vergunning nodig. Dit heeft ermee te maken dat deze buiten de afmetingen vallen voor een vergunningsvrij bouwproces.

 

Is een vergunning verplicht?

verhoogde nok 5 meter blauwOm erachter te komen of u een omgevingsvergunning Groningen nodig heeft kunt u de vergunningcheck doen bij het omgevingsloket. Als daaruit blijkt dat u een omgevingsvergunning voor Groningen nodig heeft dan is dit verplicht. 

Als u een dakkapel of dakraam laat plaatsen zonder vergunning terwijl deze wel nodig is, dan bent u fout bezig. Als er een controle komt bij u en u kunt geen geldige vergunning tonen kunnen er grote gevolgen komen. Het is zelfs mogelijk dat alles teruggebouwd moet worden in de oude staat. 

 

Een vergunning aanvragen

dakkapel plat dak blauw met witVoor het aanvragen van een omgevingsvergunning voor Groningen moet u net als bij de controle naar het omgevingsloket gaan. Dit keer is het alleen geen check maar een aanvraag van de vergunning. Het is mogelijk om dit op twee verschillende manieren te doen, die keuze kunt u zelf maken.

  • De eerste manier is een offline aanvraag, je vult het formulier dan wel online via het omgevingsloket in alleen moet het vervolgens zelf per post opsturen naar uw gemeente.
  • De tweede manier is een online aanvraag, bij deze manier doet u alles digitaal via het omgevingsloket en kunt u hem online doorsturen.
 

Wat moet ik nu doen?

Als u de aanvraag hebt verstuurd naar uw gemeente is het alleen nog afwachten. De tijd na de aanvraag is de afhandeltijd. Deze kan op twee manieren verlopen. Het kan op een reguliere manier of op een uitgebreide manier.

  • De reguliere procedure duurt 8 weken en kan eenmalig verlengd worden met 6 weken 
  • De uitgebreide procedure duurt 26 weken en kan eenmalig worden verlengd met 6 weken
 

De leges

Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning Groningen komen ook kosten kijken, deze kosten heten leges. Voor de leges kosten betaalt u een percentage van de totale bouwkosten.