Dakkapel vergunning Amsterdam

Dakkapel vergunning nodig in Amsterdam?

dakkapel vergunning regio amsterdamEen dakkapel vergunning Amsterdam is niet voor iedere dakkapel nodig. De dakkapel moet wel aan een aantal eisen voldoen om hem te mogen plaatsen zonder vergunning. Zo moet de dakkapel geplaatst worden op een niet aan de weg of openbaar gelegen plek. 

Ook moet de dakkapel een afstand van minimaal 0,5 meter hebben, gerekend vanaf de dakvoet, en maximaal 1 meter. De zijwangen mogen niet doorzichtig (transparant) zijn. Het dakkapel kan alleen vergunningsvrij worden geplaatst als het een plat dak heeft en een maximale hoogte van 1,75 meter heeft. De bovenkant van de dakkapel moet minstens 0,50 meter van de nok zijn verwijderd. De zijkanten moeten minimaal 0,50 meter van de dakkapel verwijderd zijn. 

Als een dakkapel aan alle eisen voldoet is het nog niet zeker of die zonder vergunning mag worden geplaatst. Het ligt er ook aan op wat voor gebouw de dakkapel wordt geplaatst en in welk gebied.

Wanneer een dakkapel niet aan bovenstaande eisen voldoet dan is er zeker een omgevingsvergunning voor Amsterdam nodig. 

 

Hoezo heb ik een omgevingsvergunning Amsterdam nodig?

dakkapel amsterdam plat dak 4 meterIn iedere gemeente in Nederland zijn afspraken gemaakt over vergunningen en wanneer die nodig zijn. Bij het aanleggen van een dakkapel is dat in sommige gevallen ook nodig. Dit heeft te maken met de plek op het dak waar die geplaatst wordt en de ligging van het pand. Door een vergunning heeft u officiële toestemming van de gemeente gekregen voor het plaatsen/bouwen van een dakkapel.

Wanneer u een dakkapel door ons wilt laten plaatsen kunnen wij ook voor u de vergunningen regelen als die nodig zijn. U kunt via online prijsberekening tool kijken over wat voor soort dakkapellen wij beschikken en wat de prijzen bedragen. De montage van een dakkapel zit in de prijs inbegrepen. Mocht u nog niet weten wat u precies wilt kunnen wij altijd gratis een adviseur langs sturen die u daarmee kan helpen. Als u daar interesse in heeft kunt u hier online een afspraak maken. 

 

Heb ik overal in Amsterdam een dakkapel vergunning nodig?

De regels omtrent een Amsterdam dakkapel vergunning gelden voor heel Amsterdam, van Zuid tot Noord. Alleen de regels per pand kunnen anders zijn. Zo gelden er andere regels voor een monumentaal pand dan voor een nieuwbouw huis. 

Voor het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde of zijkant van uw woning heeft u bijna altijd een vergunning nodig. Dit komt omdat die dan vanuit een openbare weg zichtbaar is. Aan de achterzijde van uw woning heeft u over het algemeen bijna nooit een vergunning nodig. Alleen moet de dakkapel wel aan de eisen voldoen.

 

Dakraam vergunning Amsterdam

Adakraam amsterdam met balkon schuin dakls u een dakraam wilt plaatsen in op uw woning in Amsterdam dan heeft u in de meeste gevallen ook een vergunning nodig. Voor het plaatsen van een dakraam gelden bijna altijd dezelfde regels als voor het plaatsen van een dakkapel (je leest ze bij het kopje ‘dakkapel vergunning nodig in Amsterdam’). Om erachter te komen of u een vergunning nodig hebt kunt u het ook controleren via het Omgevingsloket.

 

Wabo – wet omgevingsvergunningen

De Wabo is de wet die de omgevingsvergunning regelt. Door de Wabo zijn ruim 25 vergunningen samengevoegd tot 1 vergunning. Als u in Amsterdam iets aan uw huis wilt verbouwen of iets wilt bouwen heeft u daar een omgevingsvergunning voor Amsterdam nodig. 

U kunt ook meerdere vergunningen in één keer aanvragen. De aanvraag kan in 2 verschillende procedures worden afgehandeld. Dit heeft te maken met wat voor soort vergunningen er wordt aangevraagd. Het is ook mogelijk om bezwaar in te dienen als u het niet eens bent met de uitspraak.

 

Vergunningcheck dakkapel Amsterdam

Om erachter te komen of u een omgevingsvergunning Amsterdam nodig hebt kunt u de vergunningcheck doen. Dit kunt u doen via https://www.omgevingsloket.nl/

Hierdoor weet u meteen of u een vergunning dakkapel Amsterdam nodig hebt u kunt die in dat geval meteen aanvragen.

 

Dakkapel vergunning aanvraag Amsterdam

Als u eeverhoogde nok twee zijde dakkapel amsterdamn omgevingsvergunning nodig hebt kunt u dit op 2 verschillende manieren aanvragen. Het is mogelijk om dit online te doen maar ook is het schriftelijk mogelijk.

Een online aanvraag gaat via het Omgevingsloket. Hiervoor dient u in te loggen met uw DigiD of eHerkenning.

Als u het schriftelijk wilt doen moet u het ook via het Omgevingsloket doen. Alleen stelt u het nu online op en vult u deze in waarna u hem uitprint als hij volledig is ingevuld. Vervolgens moet u hem opsturen naar het stadsdeel of u kunt het ook daar inleveren.

U kunt ook vooraf een conceptaanvraag doen. Door een conceptaanvraag weet u of het mogelijk is om om een omgevingsvergunning te krijgen. 

 

Afhandeltijd vergunningsaanvraag

Er zijn 2 verschillende procedures. 

  • Procedure 1 is de reguliere procedure die kan tot 8 weken duren.
  • Procedure 2 is de uitgebreide procedure die kan tot 26 weken duren.

De afhandeltijd van beide procedures kunnen nog met 6 weken worden verlengd indien nodig.

 

Leges voor een dakkapel in Amsterdam

Het aanleggen van een dakkapel behoort tot bouwen schijf 1. Dit betekent dat er 3% van de totale bouwkosten moet worden betaalt met een minimaal bedrag van €250 en een maximaal bedrag van €50.000.

Het bedrag wat u betaalt voor de leges is geen vast bedrag. Het is afhankelijk van de totale bouwkosten.