Dakkapel lening | Wat kost een financiering of 2de hypotheek?

lening voor een dakkapel

Een dakkapel kan een wereld van verschil maken voor je huis. Meer ruimte, extra licht en de mogelijkheid om een donkere zolder om te toveren tot een comfortabele kamer. Maar laten we eerlijk zijn: een dakkapel plaatsen is geen goedkope onderneming. Voor veel mensen kan een lening voor een dakkapel de ideale oplossing zijn om die droomruimte werkelijkheid te maken zonder hun spaargeld volledig op te gebruiken. In dit artikel verkennen we de actuele rentestanden, de gemiddelde kosten van een dakkapel van 3, 4 en 5 meter breed en wat je maandelijks betaalt aan een lening om zo’n dakkapel te financieren. We kijken ook naar hoe je verstandig kunt investeren in de waarde en functionaliteit van je huis, terwijl je slim omgaat met je budget.

authentieke dakkapel in bouwstijl

Waarom is een dakkapel plaatsen een slimme keuze?

Een dakkapel toevoegen aan je huis biedt veel voordelen. Ten eerste vergroot het de bruikbare ruimte, vooral op de zolderverdieping waar schuine daken vaak het gebruik beperken. Met een dakkapel ontstaat er niet alleen meer vloeroppervlak, maar ook meer sta- en loopruimte, waardoor je een comfortabele slaapkamer, kantoor of hobbyruimte kunt creëren.

Daarnaast verbetert een dakkapel de lichtinval aanzienlijk, wat een positieve invloed heeft op de sfeer en het wooncomfort van de ruimte. Een lichtere kamer voelt ruimer aan, waardoor het hele huis levendiger en gezelliger wordt. Bovendien kan een goed geïsoleerde dakkapel helpen bij energiebesparing door de warmte beter vast te houden in de winter en frisse lucht binnen te laten in de zomer.

Tot slot is het plaatsen van een dakkapel vaak een waardevolle investering. Huizen met meer gebruiksoppervlak en daglicht zijn doorgaans aantrekkelijker voor kopers, wat de waarde van je huis bij verkoop kan verhogen. Of je nu een extra slaapkamer nodig hebt of gewoon de zolder wilt omtoveren tot een inspirerende plek, een dakkapel is een slimme keuze voor meer ruimte, licht en comfort.

zolder kamer door dakkapel

4 interessante voordelen van een lening voor een dakkapel

Een lening voor een dakkapel kan de financiële flexibiliteit bieden die nodig is om de verbouwing te realiseren zonder direct spaargeld aan te spreken. Hier zijn enkele voordelen:

 1. Meerwaarde voor het huis: Een dakkapel kan de waarde van je woning verhogen, vooral als het de bruikbare ruimte aanzienlijk vergroot of bijdraagt aan het comfort en de functionaliteit van je huis. Dit maakt de lening een investering die zichzelf mogelijk terugverdient bij een toekomstige verkoop.
 2. Verbeterde woonkwaliteit: Een dakkapel zorgt voor meer licht, ruimte en frisse lucht, wat de zolder tot een aantrekkelijke plek maakt voor uiteenlopende activiteiten. Het verbetert direct het wooncomfort en het welzijn van de bewoners.
 3. Lagere maandlasten: Door te kiezen voor een lening met een gunstig rentetarief en een passende looptijd, kun je de maandelijkse betalingen laag houden. Dit maakt de financiering beter beheersbaar binnen het maandbudget.
 4. Fiscaal voordeel: In sommige gevallen kan de rente op een lening fiscaal aftrekbaar zijn als de lening wordt gebruikt voor woningverbetering. Dit verlaagt de totale kosten van de lening.

luxe dakkapel met schuin dak en dakpannen

Actuele rentes van 5 verschillende banken voor een dakkapel lening

Bij het kiezen van een lening is het belangrijk om de actuele rentetarieven van verschillende kredietverstrekkers te vergelijken. Hier zijn de rentes van vijf bekende aanbieders in Nederland:

 1. Freo: De rente voor een persoonlijke lening varieert tussen de 7% en 11,3%, afhankelijk van het leenbedrag en de looptijd. Voor een lening van €10.000 ligt de rente rond de 7,9%, met een vast rentetarief tijdens de gehele looptijd​ (Freo)​.
 2. Directa: De rentes voor persoonlijke leningen bij Directa beginnen bij 6,8% voor bedragen vanaf €15.000 (Directa.nl)​.
 3. Lloyds Bank: Lloyds biedt een persoonlijke lening vanaf 6,7% rente voor bedragen tussen €25.000 en €50.000. Kleinere leenbedragen, zoals €10.000, hebben een starttarief van 7,7%, dat tijdens de looptijd vast blijft​ (Lloyds Bank)​.
 4. ABN AMRO: ABN AMRO heeft rentetarieven die variëren tussen 8,1% en 10% voor een persoonlijke lening, afhankelijk van het leenbedrag en de looptijd​ (Rente.nl)​.
 5. ING: ING biedt doorgaans rentetarieven van ongeveer 7,7% tot 10,5% voor verschillende leenbedragen, afhankelijk van de kredietwaardigheid van de aanvrager en de looptijd van de lening​ (Actuele Rentestanden)​.

De rentestanden zijn van mei 2024 en kunnen anders zijn op het moment dat u dit artikel leest

lening aanvragen voor een dakkapel bij een financieel adviseur

Actuele rentes voor een hypothecaire lening (2e hypotheek)

Naast persoonlijke leningen kunnen huiseigenaren ervoor kiezen om een dakkapel te financieren via een tweede hypotheek. Deze vorm van lenen kan aantrekkelijk zijn door de lagere rentetarieven, die doorgaans variëren tussen 2% en 4%, afhankelijk van de looptijd en kredietwaardigheid van de aanvrager. Hier zijn enkele overwegingen bij het afsluiten van een tweede hypotheek:

 1. Lagere rente: Een tweede hypotheek heeft vaak een lagere rente dan een persoonlijke lening, omdat deze is gebaseerd op het onderpand van het huis. Dit kan leiden tot lagere maandlasten.
 2. Papierwerk en verwerkingstijd: Het aanvragen van een tweede hypotheek vereist meer papierwerk en kan langer duren dan een persoonlijke lening vanwege de grondige beoordeling van de waarde van de woning en de kredietwaardigheid van de aanvrager.
 3. Risico van gedwongen verkoop: Omdat de tweede hypotheek wordt gewaarborgd door het huis als onderpand, bestaat het risico dat het huis kan worden geveild als de betalingen niet worden nagekomen.
 4. Kosten en voorwaarden: Net als bij een persoonlijke lening is het essentieel om de tarieven en voorwaarden van verschillende aanbieders te vergelijken om de beste deal te vinden, rekening houdend met extra kosten zoals afsluitprovisie en administratiekosten.

kleine zolderkamer met dakkapel

Overzicht van de maandelijkse kosten voor een dakkapel

Bij een persoonlijke lening (7,7% rente, 5 jaar looptijd) zijn de maandelijkse kosten als volgt:

 • 3 meter: €145,97 per maand
 • 4 meter: €161,06 per maand
 • 5 meter: €181,20 per maand

Bij een tweede hypotheek (3% rente, 5 jaar looptijd) zijn de maandelijkse kosten:

 • 3 meter: €130,27 per maand
 • 4 meter: €143,75 per maand
 • 5 meter: €161,72 per maand

Let op dat bij een tweede hypotheek extra kosten komen kijken, zoals afsluitprovisie, taxatiekosten en notariskosten. Gemiddeld bedragen deze aanvullende kosten ongeveer €1.500.

Voor een compleet overzicht van verschillende opties, kun je de dakkapel prijzen raadplegen, waar je een uitgebreide prijslijst vindt voor verschillende soorten en maten dakkapellen.

lenen voor een dakkapel

Tips om slim te lenen voor een dakkapel

Een lening nemen voor een dakkapel kan je woonkwaliteit enorm verbeteren, maar het is belangrijk om de juiste stappen te nemen om verstandig te lenen. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

 1. Kies de juiste leenvorm: Overweeg of een persoonlijke lening of tweede hypotheek beter bij je past. Een persoonlijke lening heeft vaste maandlasten, terwijl een tweede hypotheek mogelijk lagere rentes heeft. De beste optie hangt af van je voorkeur voor flexibiliteit en je financiële situatie.
 2. Vergelijk rentetarieven: Rentetarieven variëren per kredietverstrekker. Neem de tijd om offertes van verschillende banken te vergelijken om de beste deal te vinden. Soms kunnen zelfs kleine rentewijzigingen een groot verschil maken in je maandelijkse betalingen.
 3. Bepaal het juiste leenbedrag: Leen niet meer dan nodig. Laat een aannemer een gedetailleerde offerte maken voor de dakkapel van jouw keuze, inclusief eventuele vergunning- en installatiekosten. Dit geeft je een nauwkeurige indicatie van het benodigde bedrag.
 4. Plan je aflossing zorgvuldig: Kies een looptijd die past bij je maandbudget. Een kortere looptijd betekent lagere totale rentekosten, maar hogere maandlasten. Zorg ervoor dat je maandelijkse aflossingen comfortabel binnen je budget passen.
 5. Controleer op fiscale aftrekbaarheid: De rente op je lening kan in sommige gevallen fiscaal aftrekbaar zijn als je de dakkapel gebruikt om de woning te verbeteren. Check de huidige belastingregels of vraag advies bij een belastingadviseur.

dakkapel zelf samenstellen

Stel zelf je eigen dakkapel samen om te zien wat het kost

Bij Blok Dakkapellen ben je aan het juiste adres voor een dakkapel van hoge kwaliteit tegen een lage prijs! Met onze handige online tool kun je zelf de dakkapelprijs berekenen en een offerte op maat aanvragen. Ontdek de verschillende mogelijkheden en stel je dakkapel samen, afgestemd op je wensen en de stijl van je woning.

Bij Blok Dakkapellen profiteer je van:

 • 15 jaar garantie: Langdurige zekerheid voor je investering.
 • In 1 dag geplaatst: Ons team van professionals plaatst jouw dakkapel razendsnel.
 • Review score van 9,2/10: Onze tevreden klanten waarderen ons vakmanschap en service.
 • Door heel Nederland: We zijn altijd in jouw regio actief.

logos blok dakkapellen

Of je nu kiest voor een prefab dakkapel die snel en eenvoudig te plaatsen is, of een traditionele dakkapel die met de hand wordt gebouwd in de stijl van je huis, je kunt bij ons alle kanten op. Wil je meer licht, ventilatie of ruimte? Overweeg dan ook opties zoals ventilatieroosters, zonwering, rolluiken of insectenhorren.

Bereken zelf de dakkapel prijs met onze online offerte en ontdek wat een dakkapel van jouw dromen kan kosten. Bekijk ook de dakkapel prijzen pagina voor meer informatie over soorten, maten en materialen. Met onze uitgebreide prijslijst en een gratis adviseur die graag bij je langskomt, vind je bij ons altijd de perfecte oplossing voor jouw woning.